onsdag 22 februari 2012

Sophie Scholl






Sophie Magdalena Scholl föddes den 9 maj 1921 i Tyskland.
Efter nazisternas maktövertagande i landet 1933, engagerade sig Sophie och hennes syskon, liksom de flesta andra barn och ungdomar i nazisternas ungdomsrörelse. De uppskattade allt roligt de hittade på tillsammans och tänkte inte på att det var en politisk rörelse.
Sophies pappa var dock mycket skeptisk till nazisterna redan ifrån början och kallade Hitler för ett "Guds gissel". Efterhand började även Sophie att ifrågasätta vad som hände i landet och upprördes över hur hennes judiska vänner behandlades. Till slut bröt hon helt med den nazistiska ideologin. Det gjorde även hennes syskon.
Våren 1942 började hon studerade biologi och filosofi vid universitetet i München.
Sophies bror Hans hade tillsammans med några vänner bildat en motståndsrörelse - Vita rosen - som med fredliga medel kämpade mot nazismen. Efter ankomsten till München gick även Sophie med i motståndsrörelsen.
Vita rosen tryckte upp flygblad med antinazistiskpropaganda som medlemmarna spred i hemlighet på universitetet och andra offentliga platser. De skickade även mat till fångar i koncentrationsläger.
Den 18 februari 1943 arresterades Sophie tillsammans med sin bror Hans och Christoph, en annan medlem i Vita rosen. Alla tre dömdes till döden då de ansågs skyldiga till högförräderi.
Förhörsledaren frågade: "Fröken Scholl, om Ni hade tagit allt detta under övervägande skulle Ni väl aldrig ha låtit Er ryckas med till den sortens handlingar!"
Sophie svarade: "Där tar Ni fel, jag skulle göra om precis samma sak igen, för det är inte min, utan Er världsåskådning det är fel på."
Sophie Scholl avrättades genom halshuggning den 22 februari 1943, 21 år gammal.
Samma dag sa Sophie: "Vilken härlig solig dag, och jag som måste gå. Men hur många är det inte som måste dö på slagfältet, hur många förhoppningsfulla unga män... vad gör det om jag dör om tusentals människor kan ruskas om och väckas av vårt handlande?"
Efter att Sophie och de andra avrättats spreds Vita rosens flygblad i miljonupplagor från de allierades flygplan under den senare delen av andra världskriget.

1 kommentar:

  1. Vilket kurage. Önskar att man ibland hade en liten del av det...

    SvaraRadera