onsdag 14 november 2012

Bristen på naturresurser är sjuksköterskornas ansvar!

Läste en artikel i Västerbottens-Kuriren skriven av Anna Borgh som läser till civilingenjör i Umeå. Hon har uttalat sig om sjuksköterskornas krav på högre löner, eller snarare rimligare löner med tanke på det arbete de utför. Istället för att höja sjuksköterskornas löner så borde samhället satsa på att utbilda fler sjuksköterskor och läkare då det råder stor brist. Hon ifrågasätter det moraliska och etiska i att de nyutexaminerade sjuksköterskorna går ut och kräver en ingångslön på 24 000 kr. Deras krav drabbar patientsäkerheten menar hon och jämför det med en stridsåtgärd då sjuksköterskor enligt lag inte får vägra arbete. Istället borde sjuksköterskorna tänka på att det finns andra "betydligt mer nödställda grupper" och att om någon får mer (sjuksköterskorna) så får någon annan mindre.

Att läsa till sjuksköterska är enligt Anna Borgh något "många behärskar" och efter utbildningen ska sjuksköterskan ansvara för medicinska ordinationer, arbeta förebyggande med upplysning kring hälsa och "ge patienterna den vård de behöver". Med andra ord ingen unik kunskap som kan generera en vettig lön. Dessutom, hävdar Anna Borgh, att om sjuksköterskorna skulle få mer lön skulle de bara konsumera mer och det är förkastligt med tanke på att det skulle påverkade de redan hårt ansatta naturresurserna. Ökade materiella tillgångar ger inte ökad lycka, utan det är viktigare att vara en del av ett sammanhang och ha ett arbete där det går att utvecklas.

Att pengar inte per automatik ger ökad lycka kan jag hålla med Anna Borgh om, men att sjuksköterskor inte ska kunna kräva vettiga löner efter en treårig akademisk utbildning som leder till en legitimation och ett stort ansvar, faller på sin egen orimlighet. Ingångslönen för sjuksköterskor idag är 21 100 kr och löneutvecklingen är i stort sett obefintlig. Om du väljer att läsa vidare till specialistsjuksköterska (som det råder mycket stor brist på) så får du betala dina studier på 1-1,5 år själv och när du är färdig kan du på din höjd förvänta dig en löneökning med ca 2000 kr. Det tar upp till 30 år för en specialistsjuksköterska innan det lönar sig att hon/han har läst vidare inom sitt yrke. Är det rimligt?

Till detta kan då läggas att du som sjuksköterska ofta arbetar oregelbundet och inte sällan i 3-skift som innebär blandad dag-kväll-nattjänstgöring  med ett uselt OB-tillägg och i en organisation med ständiga nedskärningar och sparkrav som resulterar i konstant brist på personal, svårigheter att ta ut semester och ofta krav på att du ska jobba extra eller jobba över för att kompensera den personal som fattas. Den befintliga personalen kan knappt stanna hemma när de är sjuka då de vet att deras kollegor går på knäna. Dessutom har du ett stort ansvar för patienten både vad gäller medicinska åtgärder och omvårdnad och inte sällan är det du som sjuksköterska som står ensam i en kritiskt situation då läkaren inte är tillgänglig. Du tvingas gå utanför dina egentliga uppgifter och vad din legitimation egentligen tillåter. Allt för att patientsäkerheten inte ska bli lidande. I denna organisation premieras inte utbildning eller utveckling. Inte heller ger ansvar något extra i lönekuvertet.

Vidare jämställer Anna Borgh sjuksköterskornas lönekrav med läkarna som inte vill släppa ifrån sig sin löneutveckling till förmån för fler utbildningsplatser. Betänk då att en läkare har en medellön på 48 984 kr och kan tjäna mer än 90 000 kr i månaden (över 3,5 % gör det). Jämfört med en sjuksköterska som har en medellön på 24 276 kr och där 0,2 % ligger i den absolut högsta lönegruppen i yrket 36-38.999 kr. Detta gäller då både allmänsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Anna Borgh själv, som läser till civilingenjör, har en ingångslön på drygt 29 600 kr och en medellön på 34 795 kr.

Kanske ska Anna Borgh välja att visa ett lite mer humant, ekologiskt och miljövänligt perspektiv och helt enkelt gå in på en lägre ingångslön efter avslutade studier och avsäga sig vidare löneutveckling. Men det är klart det är tydligen bara sjuksköterskor som ska ta ett moraliskt ansvar för inte bara patientsäkerheten och kaoset på sjukhusen utan tydligen även naturresurserna och hela jordklotet.

Tack för att du upplyste mig om detta, Anna Borgh!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar