fredag 16 november 2012

Sjuksköterska - en karriärväg...?



För några dagar sen damp det ner en tidning i mitt brevinkast. En propagandatidning skulle det visa sig, med okänd uppdragsgivare. Efter att ha bläddrat igenom tidningen hade jag fått veta att mitt yrke är det framtida karriäryrket med tusen möjligheter. Det kryllar tydligen av tjänster för specialistsjuksköterskor inom onkologi, anestesi, ambulanssjukvård, psykiatri, operation, intensvivvård osv som landstinget och kommunen prioriterar högt. Enda smolket i bägaren är att det finns för få som vidareutbildar sig.

Man kan även bli chef eller forska eller till och med tv-stjärna som sjuksköterska. Allt handlar bara om man har viljan att utvecklas, om man har "drivet". Det känns skönt att veta. För annars finns det ju risk att man blir lite nedslagen med tanke på låga ingångslöner, obefintlig löneutveckling, avsaknad av betald specialistutbildning och utan utsikt för någon vidare löneutveckling efter avslutad utbildning. Medans läkare har betald AT och betald ST med tydliga karriärvägar och en rejäl löneutveckling, får sjuksköterskor nöja sig med mycket små möjligheter att utvecklas och klättra både vad gäller karriär och lön. Detta oberoende av om det råder brist eller ej, om du är beredd att byta arbetsplats och/eller inriktning. Löneförhandlingar existerar tydligen inte för sjuksköterskor. Inte heller kompetensutveckling.  

Tidningen glömde också berätta att det finns specialistsjuksköterskor som inte anställs på grund av det råder totalt anställningsstopp inom SUS i Skåne. Hur man ska ha möjlighet att utvecklas inom SUS om man inte ens kan få en anställning är ju lite intressant. Dessutom skär verksamheten just nu ner på personal och som en följd av detta även på patientantalet på avdelningarna, semestrar dras in och många tvingas arbeta mer än 100% för att täcka upp för de tjänster som inte tillsätts. Att i dessa tider ens andas om en högre ingångslön, löneutveckling eller möjlighet till vidareutbildning känns ganska svårt.

För mig kändes tidningen som ett hån mot alla dem som sliter på sjukhusen.
Skriv om verkligheten istället tack. Fast det är så klart betydligt svårare att göra en flashig reklamtidning om den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar